Пенсионерски клуб

Saturday, October 18, 2008

Част трета

Влязохме с надеждата, че поне цените на напитките, за които трябваше да платим сами, също ще са пенсионерски. Докато с Лили се чудехме къде точно да седнем, за да не сме прекалено изолирани от останалите, забелязах испанеца да ми прави знак с глава. Канеше ни да се присъединим към неговата компания. Веднага щом седнахме, осъзнах, че много сме се прецакали и почти всички готини хора са в друга част на ресторанта.

В двата края на масата бяха поставени по три купи с маринована риба, гарнирана с малко зеленчуци. Сервитьорът почна да снове наоколо и да разлива шнапс- традиционна алкохолна напитка, наподобяваща ракия, но с анасонов аромат, или иначе казано, нещо средно между ракия и мастика (без кристали). Наред с традиционната вечеря, шнапсът също беше безплатен. До края на вечерта обърнах четири такива (пият се на екс) + една голяма бира.

По някое време се огледахме наоколо и забелязахме, че в заведението има не само старци, но и доста млади хора. Това някак разведри атмосферата, но не и интериора… Картините, заедно с тапетите, и пребоядисваните 5-6 пъти маси, правеха заведението мрачно, старомодно и безвкусно, по отношение на обзавеждането. Имам чувството, че всичко там беше напоено с миризма на готвено. Целият ресторант смърдеше… Единствено салфетките, сгънати под формата на ветрило, и няколкото чифта прибори, с които се предполагаше, че трябва да ядем различни видове ястия, загатваха за някакъв опит заведението да изглежда стилно и модерно.

Тъкмо бяхме започнали да опитваме от маринованата риба, когато ни донесоха… още маринована риба (уж друг вид) + сос, приличащ на горчица. Не знам дали наистина беше такава, или аз си го внуших, но определено имах усещането, че ям сурова риба. Не ми хареса!

Не след дълго ни поднесоха… още риба! Този път филенце. И още риба! Панирана, с лимонче. Върхът! Дотук добре, но къде, по дяволите, е гарнитурата?! Донесоха ни оцветено в червено зеле, някакви зеленчукови висулки, които, по думите на ментора на Лили, трябва да наподобяват вкусът на краставицата, както и варени яйца, намачкани с вилица.

На път за тоалетната засякох Тука (Tuukka)- един финландец, за когото всички мислим, че е гей. Яна ни запозна с него преди време пред „Studenterhuset“. Много приятно дете. Каза, че смята да пообиколи музеите и да отиде на един госпел концерт. Попитах го дали ние с Лили можем да се присъединим към него. Да, но той нямало да се задържи още дълго в заведението, тъй като годишната вечер на културата започна в 18ч. и привършва в 00ч, а той вече е похабил повече от два часа. Разбрахме се да се обади, когато реши да тръгне.

На масата през цялото време стояха няколко купички с… мас. Някои ентусиасти си намазаха хляба с нея и казаха, че има вкус на бекон.

След като привършихме с рибата, сервитьорите прибраха първия сет прибори и чинии и донесохА месо. Два вида пържолки, супер вкусни! И отново… Къде, по дяволите, е гарнитурата?! Нямаше гарнитура.

Лили направи коментар, че испанецът прилича по- скоро на индианец. Точно като Танцуващия облак от „Доктор Куин лечителката“. Аз започнах да се смея. Щом усети, че говорим за него, испанецът нададе ухо. Аз му обясних за какво си говорим… и той започна да издава индиански бойни викове. Каза, че баща му бил от Перу, че хората обикновено не вярват, че е испанец, докато не заговори на испански. После размаха невидимите си крила, като онези, които индианците сглобяват от съчки и полепват с перушина.

На мен това много ми напомни на онзи патешки танц, който танцувахме като малки. Размахваме крилца в ритъма на мелодията, после правехме разни чупки в кръста, докато на края се окажем клекнали, готови да проходим като патета. Сръгах Лили, затананиках й песничката и размахах крила. Тя започна да се киска. После показах патешкия танц на испанеца, а той се досети, че те също имат такава песен… или поне мелодията е същата.

По едно време забелязах менторката си, която се връщаше в ресторанта, заедно с групичка пушачи. Тя също ме видя… То не бяха прегръдки… Попита ме дали ми е харесала храната… Е, можеше и по- добре да е, но като изключим маринованата риба, всичко беше много добре сготвено. Тя каза, че към пържолите по принцип има картофи, но явно те са ги skip- нали… Попита ме дали съм имала възможност да обиколя Дания. Не, но с Лили смятаме да отидем малко до Швеция… някога. Small talk…

Следват допълнения и послепис, но сега отивам в Тиволи!

П.П. За десерт щяха да ни поднесат… кашкавал… Да! До последно мислех, че се шегуват, но се оказа истина. Малко преди това дойде Тука и каза, че възнамерява да плати бирата си и да тръгва. Обърнах се към Лили и я попитах дали иска да тръгваме, но тя настоя да останем за кашкавала… Голяма грешка! Поднесоха ни няколко вида кашкавал, всеки от които по- гнусен от предния! Язък за нещата, които ядохме преди това, защото в устите ни не остана приятен вкус.

Най- после решихме да си тръгваме. Трябваше да отидем до Ньорепорт, за да си вземем значки, с които да обикаляме по музеи и галерии. За оставащите два- три часа, успяхме да разгледаме само няколко църкви, съкровищницата на замъка Розенборг и да отидем до кръглата кула, една част от която служи за църква, а другата за обсерватория. Оттам може да се види цял Копенхаген. It wasn’t a complete waste of money! За съжаление обаче, не можахме да стигнем до „Museum Erotica“ навреме…

П.П.2 Вчера бяхме в Tivoli- увеселителен парк в центра на Копенхаген. От 10- 19 ноември тук се провежда Halloween fest. Беше пълно с тикви. Успях да се сприятеля с две вещици… Много симпатични, нищо, че имат гърбави носове и брадавици. Освен на всичките люлки и кули, се качихме и на две скоростни влакчета. Страшничко, но си е незабравима тръпка. Като цяло беше доста забавно, но студено…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s