Дали, или…

Преди два дни придружих Джоки до книжарница, близо до Попа. Отдавна не ми се беше случвало да поискам да си купя книга, в момента, щом я видя. Когато видях „Мисли и афоризми“ от Салвадор Дали обаче, въобще не се поколебах. Не знаех какво да очаквам по отношение на стила, но бях сигурна, че ще ми хареса.

Направих чудесна инвестиция. Освен мислите на Дали, в книгата се намират и непубликувани досега илюстрации от Твореца и наистина вдъхновяващ предговор от Робер Дешарн, който е подготвил изданието, заедно с Жан- Ив Клеман и Арно Офмарше. Книгата е отпечатана през 1995 година, а десет години по- късно е издадена и на български. Нямам спомен да съм попадала на нея преди.

Дали се слави не само като велик писател, художник и гастроном, но и като „канибал на познанието“, „психичен атлет“, както Робер Дешарн го нарича. Дали се е смятал за гений и непрестанно е будел възхищение сред съвременниците си. Единственият му стремеж е бил да бъде Дали:

Фин хумор и дързост на границата с вежливостта, сред водопад от блестящи прояви, дребни дела и велики начинания- винаги обаче под знака на интелигентността- Дали се стара във всеки един миг от живота си да остане Дали.

От тази книга лъха непринудена духовитост и безпределна самонадеяност. За пръв път в живота си, не усещам последното като нещо натрапчиво, а тъкмо напротив- увличащо, интригуващо и страшно забавно. Както изглежда, освен велик художник, Дали е бил наистина забележителна личност.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s