L’enfer

Гледах ‘L’enfer‘ по заръка на Явор, който иска да направим обсъждане на няколко филма в часовете за кино. Останах с впечатление, че онова, което в природата назоваваме ‘борба за съществуване’, в живота на хората би могло да се нарече ‘living hell’.

Адът е в това, че се налага да се сблъскваме не само със собствените си, но и с чувствата и емоциите на другите (към нас); в човешките взаимоотношения и невъзможността очакванията ни да съвпадат с действителността. Ад е осъзнаването, че си изпаднал в заблуждения и че не можеш да върнеш времето назад… Примиряваш се с безсилието си и с факта, че не можеш да поправиш грешките си и просто си внушаваш едно:

I don’t regret a thing

П.П. Днес, 25.05.2009, разисквахме точно този филм, но интерпретациите не бяха единодушни и категорични. Според Явор, Джоки и аз имаме верни попадения, но те са половинчати, непълноценни.

Той смята, че сцената с кукувицата разказва целия филм, но едва накрая разбираш каква е връзката. Според него, точно тази птица е олицетворение на злото, влязло в дома ти.

Вметка: Кукувицата снася по едно яйце в няколко гнезда на други, обикновено по- малки, птици. След като ги остави, майката повече не се грижи за рожбите си. Малките на кукувицата се излюпват по-рано от останалите пиленца в гнездото и избутват другите яйца извън него.

На всички ни стана странно, когато Явор каза, че вижда кукувицата в образа на майката. Не беше съвсем убедителен, когато излагаше аргументите си. Аз лично се съгласих с него, че в образа на момчето, заради което вкарват мъжа й в затвора, можем да търсим кукувичето, което избутва всичко около себе си, за да се запази непокътнато.

Във филма има много символика, свързана главно с природата, с мълчанието/ премълчаването, с калейдоскопа, вероятно – до някаква степен – и с голотата… Кръгът също е много важен елемент, чиито смисъл ще има да бистрим известно време…

Advertisements

8 thoughts on “L’enfer

 1. криеш се, някой е почнал да ете блога ти ммм..

 2. Не бих го нарекла криене. Мисля, че прекалявам с личните излияния и затова… Искам да направя нещо малко по- различно от този блог.

 3. ммм, аз пък моя във все по-личен го превръщам.

 4. kuklowoda Каза:
  май 26, 2009 at 9:28 am

  пътева – ше зема мрежичката за пеперуди и ще те сваля от метлата :P
  – идеята на Ад на Танович, по сценарии на Кесловски е друга –
  първо не може да отделяш подобно кино от християнството, като парадигма, особено от католическата доктрина, интерпретирана обаче по-скоро по-апофатично, не в “тясната килия” на бресон –
  та идеята е във финалната реплика – адът е “не съжалявам за нищо” – ама не това на едит пиаф, а това, когато си унижощил един човек с не-любовта си & гордостта да не се разкаеш:P
  тоест адът е неспособността да обичаш, врата затворена отвътре – по свободен избор – тва е филма, що праскаш некви секуларно-психологически интерпретации – ей философският факултет ти е промил мозъка, ше се трепем :P :P

 5. Или иначе казано:

  „- Какво е искал да каже авторът?
  – Ми той, каквото е искал, го е казал…“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s