900×5

За майския хепънинг на арт проекта „900” се събраха десетки български артисти, които изградиха символичен път на съвременното изкуство в градинката зад НДК. Темата на събитието беше „С 900 конски сили в съвременното изкуство”. Като алтернативна изложбена зала творците използваха 16 метровото товарно пространство на автомобил за международен превоз.

Ценителите на съвременно изкуство бяха провокирани от арт инсталация с ябълки, от която всеки можеше да опита „забранения плод”. Минувачите пък се спираха за да станат част от градежа на пътя, като оставяха своят художествен почерк върху улични павета, които в резултат образуваха цветна мозайка – път на съвременното изкуство.

Организаторите от Пазар за култура и изкуство Human Thinks представиха творбите на новоприсъединилите се към проекта творци като: „Фило-софия” на Ивайло Златков-Ханк, Венко Николичев с графичен дизайн, британския популярен автор Грегор Шатц, фотографката Нели Пеева, художника Пламен Стоев и Соня Панайотова. Специална музикална среда създаде китаристката Надежда Митева. Артистичният двигател на проект „900”, до момента се захранва от над 20 човешки сили, а създадените арт обекти са 118. До края на проекта остават още 782 творби.

Основната цел на проекта е да активизира и обедини съвременните артисти и културни организации в посока създаване на първия Интерактивен Център за Съвременно Изкуство в София, България.

Julia Medichkova

900-01

900-02

900-09

Advertisements

2 thoughts on “900×5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s