„900 пирона в кризата“

900 пирона в кризата
интерактивна арт инсталация

На 23 юни* 2009 г. артистите от Проект „900”** ще ви провокират да заковете кризата с толкова пирони, колкото тя заслужава. За тази цел на мястото на срутения мавзолей (пл. “Батенберг”), ще има поне 900 истински пирона, които всеки ще може да забие с чук в образа на избраната от него криза. Специални дървени плоскости ще символизират различни кризи – Сексуална криза, Икономическа криза, Културна криза, Криза на средната възраст, Екологична криза, Криза на идентичността, Криза на взаимоотношенията и др.

Идеята на Арт Инсталацията е да покаже нагледно от каква криза най-много се страхува българинът, коя го мъчи в момента и колко кризи са засегнали обществеността. В деня за борба срещу фалшификатите, психолога Анна- Мария Пеева ще коментира на място абстрактните образи, забивани с реални пирони, като засегне въпроса за това кое е истинско, кое фалшификат и кое е плод на стереотипи или фантазии.

След като всяка от „Кризите” бъде здраво закована, тя ще стане част от 900-те арт обекта на проекта и ще може да бъде откупена на символична цена***.

Освен арена за съвременното изкуство, юнската интеракция на пазар за култура и изкуство Human Thinks е и провокативно намигване от културната сцена към политическата.

По време на масовото чукане на пирони, хората ще видят и лицето на Некриза – 5 метрова арт инсталация от флаери и free cards, проследяваща културния и социален живот в България и части от Европа през последните 10 години. Художественото произведение е дело на дизайнерката Десислава Чаворска**** и е генерирано специално за проект „900”.
_______________________________________________
* 23 юни 2009 г. – Международен ден за борба срещу фалшификатите.

** Проект „900” стартира на 29 април т.г., като едногодишна инициатива на Пазар за култура и изкуство „Human Thinks” за активизиране и обединяване на съвременните артисти и организации в посока създаване на първия Интерактивен Център за Съвременно Изкуство в София, България.

*** Оригиналните арт обекти създадени за проект „900” могат да бъдат купени на символична цена (от 10 до 50 лв), като заплатената сума се прибавя към фонд за създаване на Интерактивен Център за Съвременно Изкуство (повече информация на http://www.humanthinks.com ).

**** Десислава Чаворска – графичен дизайнер по призвание и артист по душа. има зад себе си 12 години професионален опит и множество personal projects – експериментална фотография, paper art, пространствено оформление, провокации с масло, туш, акрил и други изобразителни техники. последният й проект е участие в construction of deconstruction workshop, проведен в рамките на sofia design week.
<<______>>>________>>>________>>>_______>>

„900 пирона в кризата”
23 юни (вторник)
на мястото на мавзолея
(Пл. „Батенберг”)
от 12 до 20 ч.

За допълнителна информация:
Юлия Медичкова
Human Thinks Art & Culture Market
0898 48 48 62
info@humanthinks.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s