„Трябва да се живее“

В началото на седмицата с Ива и Мус отидохме да почетем паметта на Крикор Азарян като гледаме „Три сестри“ по Чехов. След представлението, в клуба на Младежкия театър щеше да има прожекция на филм – „Трябва да се живее“, който е заснет главно по време на репетициите на представлението и включен в поредицата „Умно село“.

Не бях гледала представлението преди това. Влязоха трите актриси и аз настръхнах. Имаше нещо особено, което се понесе във въздуха, в момента, в който стъпиха на сцената…  Влязоха и останалите актьори, но не усетих същото. До момента, в който се появи Малин Кръстев.  Пак настръхнах.

Бих казала, че преживяването си струваше.  Асоциациите ми отиват в двете крайности – от надежда, любов, стил и високо образование до прекършени очаквания,  безпомощност, примирение, загуба на смисъл. Или поне на онзи смисъл, в който си вярвал. Бледо подобие на живота, за който си мечтал…

Публиката дълго аплодира актьорите. После дълго аплодира духа на Крикор Азарян… Очите ми се насълзиха, а дланите ми изтръпнаха.

После, клубът  на актьорите се препълни с хора – студенти и колеги на Професора, приятели и гости. Физиономиите на всички бяха смръзнали, бледи. Реших, че филмът буквално ще ни срине… Не! Онова, което видяхме беше един непринуден, духовит човек и прекрасен режисьор. Гледахме ние и не спирахме да се смеем. Всички!

Продължиха да прожектират кадри от филма… Там някакъв журналист пита Азарян:

– Професоре, за какво Ви е Чехов?

– Защото е студено. – отговаря режисьорът след кратко размишление.

Ива ревна…

Хрумна ми, че Азарян не си е отишъл. Просто е на гости на Чехов.

Филмът свърши, но ние не пожелахме да си ходим. Дълго разговаряхме и се смяхме. Разказах на приятелите си едно любопитно мое изживяване по време на Панаира на книгата… И пак се смяхме. Завършихме вечерта в „Дивака“ на Малките пет… Беше хубаво. Не ни се искаше да се прибираме…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s