Ресторанти и хотели пропъждат незрящите с кучета водачи

Публикувам и тук един свой текст от в. „Новинар“, отпечатан на 11 февруари, тъй като ми се струва особено важен и се надявам да достигне до повече хора:

Преди години по време на една лекция по теория на познанието проф. Любен Сивилов накара нас, младите студенти по философия, да си представим живота си без едно от петте сетива – зрение, обоняние, вкус, слух и осезание (усещане). Съвсем естествено, като човек, който има проблем с очите, си помислих, че не е изключено някой ден да се събудя и да разбера, че съм загубила зрението си напълно. Но не можех да си представя живота си без музика, без миризмата на карамфил и канела, без прегръдките на близките ми хора и без топенето на млечен шоколад в устата ми.

Сетих се за тази случка, когато попаднах на кампанията „Отвори очи“ в една от социалните мрежи. Инициативата цели да подобри достъпа на хора с увредено зрение, придружавани от кучета водачи, до различни обществени места. Оказва се, че незрящите и техните четириноги помощници не биват допускани до различни банки, ресторанти, хотели, големи вериги магазини и молове, и то в разрез със Закона за интеграция на хората с увреждания. Поради тази причина незрящите са решили да посещават само учреждения, които имат отличителен стикер, показващ, че вратите им са отворени за хората с увреждания и за служебните кучета.

„Перманентен проблем е непознаването и непризнаването на закона, който дава право на свободен достъп до обществени места и в обществения транспорт, заради което се налага ние непрекъснато да напомняме за него, да разясняваме, че непознаването на закона никого не извинява“, обясни пред „Новинар“ Албена Алексиева, председател на Фондация „Очи на четири лапи“. По думите й кампания като тази може по деликатен начин да промени обществените нагласи и да подкани институциите да бъдат социално отговорни. От Фондацията организират Ден на отворените врати в училището за кучета водачи на 16 март, както и на 1 юни. Всеки ще може да премине полигон с превързани очи с помощта на служебно куче или с бял бастун , като по този начин може да се постави на мястото на незрящия човек.

„Тази кампания се роди от хора, които са близки на фондацията“, разказа Соня Цанкова-Соната, координатор на кампанията „Отвори очи“. Копирайтърите от „Ideas Lab“, продуцентите от „Stripe“ и уеб дизайн студио „Кипо“ напълно доброволно обединяват усилията си, за да стартират инициативата. Допреди година кампанията не среща каквато и да било подкрепа, до момента, в който различни институции сами решават да се включат в нея. „Аз се опитах да им обясня, че тази кампания е за зрящите, а не за незрящите“, поясни Цанкова, която смята, че обществото трябва да отвори очите си за проблемите на хората с увредено зрение.

Стикери с логото на кампанията – брайлово куче-водач, вече се разпространяват не само в столицата, но и в Благоевград, Пловдив, Сливен, Силистра, Варна и Бургас.

Обучението на четириногите струва около 15 000 лв.

Себестойността на едно куче-водач е около 15 000 лв. Благодарение на спонсори и договори за съфинансиране на проекти от Фондация „Очи на четири лапи“ успяват да предоставят четириноги помощници безвъзмездно на нуждаещите се. Необходимата субсидия за произвеждането между 10 и 15 кучета на година е около 150-200 000 лв.

„Ние, предавайки едно куче на сляп човек, не го оставяме извън погледа си. Той може да разчита на нашата помощ и подкрепа до края на работния живот на кучето“, обясни Албена Алексиева, председател на фондацията. След прецизен подбор, кучетата биват настанени в приемни семейства.

Кучетата трябва да са интелигентни, любознателни, доверчиви и да не проявяват каквато и да било агресия. Всякаква проява на ловен инстинкт се потиска чрез обучение и социализация. Кучетата дори се научават да приемат котките и птиците и да не ги преследват като плячка. Голдън ретривърите и лабрадор ретривърите са най-често използваните кучета водачи.

Зов за помощ

От Фондация „Очи на четири лапи“ търсят спонсор за изхранването на кучето водач на Вяра Младенова, която само преди две седмици не е била допусната с него в клон на банка в столицата. За храната на косматия помощник Макс отиват около 50-60 лв. месечно, но жената получава едва около 150 лв. пенсия. Тя трябва да помага и на майка си, която е съкратена. Можете да помогнете на Вяра Младенова и Макс като се свържете с фондацията на телефон 02/ 824 38 45 или на имейл: e4p@abv.bg.


П.П. Междувременно се оказа, че още двама души имат проблем с изхранването на кучетата си водачи…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s