Чудо за (по-малко от) три дни

Само ден след Международния ден на жената – 8 март, неколцина хетеро- и хомосексуални мъже нахлузиха обувки с високи токове и шестваха в центъра на София, аплодирани не само от дамите. Целта на кампанията „Извърви километър в нейните обувки“ имаше за цел да привлече общественото внимание върху проблема с домашното насилие, както и да провокира жертвите да потърсят помощ. Черната статистика показва, че всяка четвърта жена в страната е обект на домашно насилие, а четвърт милион българки са ставали жертва на сексуални посегателства.
Жестът на смелчаците, дръзнали да обуят дамски обувки в знак на съпричастност с жертвите на насилие, е трогателен. Още повече, че немалка част от тях наистина се измъчиха, докато се препъваха с кокилите по неремонтираната отсечка на „Витошка“. Но още тогава се зачудих няма ли ефекта от тази чудесна акция да трае точно три дни… като всяко чудесно нещо, като всяко чудо…
Чудесата траят три дни, но понякога и по-малко. За това си дадох сметка няколко часа след тази акция. Причина бе един друг експеримент – отново насочен срещу насилието над жени, но използващ методите на Невидимия театър. Целта беше да проверим как ще реагират хората на скандал между младо момиче (Гергана Кържилова) и момче (Павел Стефанов) на публично място. Нещо повече – дали биха й се притекли на помощ, ако момчето се държи прекалено грубо и има реална заплаха да й посегне. В акцията участвахме аз и Елена Сабо – едната трябваше да защитава жертва, а другата – да убеди възмутената си приятелка, че това не е нейна работа и че не трябва да се меси. Както и при останалите ни акции, никой не трябваше да разбира, че това не е реална ситуация.
Всичките ни опити да провокираме хората да потушат разправията между момичето и момчето останаха неуспешни. Независимо дали ситуацията се развиваше на улицата, в парка или на друго оживено място, единственото, с което ни удостояваха минувачите, бяха бързи, неангажирани погледи, след което бързаха да се отдалечат от „бойното поле“. Това, което ни изненада най-много беше, че в един супермаркет не само, че никой не се притече на помощ на мнимата жертва, но и доста от хората, които пазаруваха, също водеха ожесточени спорове с половинките си. Мъж на средна възраст не се посвени да нахока публично жена си за това, че цял ден го е разказвала по магазините, за да си купува парцали. Дори я обвини, че нищо смислено не е свършила в живота си и й заяви, че предпочита да си говори с телевизора, вместо с нея.

Всяко чудо за три дни, а понякога и за по-малко…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s