Цветните очила на толерантността

shutterstock_158955623Миналата седмица участвах в един уъркшоп за толерантността, наречен „Coloured Glasses„. Целта беше да преминем обучение, а след това на базата на него да водим семинари в българските училища, но на чужд език. Тези уъркшопи са насочени главно към ученици между 15 и 18 години, които учат в паралелка с усилено изучаване на английски или немски. Преди няколко седмици за пръв път е правен и семинар на български език. Идеята е чрез различни интерактивни игри да провокираме младите хора да се поставят на мястото на връстниците си, да се замислят над това защо се отнасят към различните хора по различен начин, как да минат отвъд стереотипите и как биха могли да се научат да приемат по-добре различията помежду си.

На мен лично това обучение ми помогна да осъзная, че не съм чак толкова толерантна към майките с деца. Явно трябва да работя над това. Осъзнах и това, че центърът на света за мен е Африка, а не Европа. Това по-скоро го свързвам с някои емоционални изживявания.

Семинарът ми напомни и за Философия за деца, тъй като също борави с образи и после те води през тях чрез различни въпроси, без да ти казва какъв реално е отговорът. Него ти трябва да намериш в себе си.

Написах и един материал по темата. После поискаха набързо да напиша и коментар, но шефовете не го харесаха… Затова го публикувам тук. В него съм се опитала да представя накратко една от игрите, които се използват в семинарите. Реших, че това ще е по-интересно от това да говоря голословно за толерантността:

Представете си, че трябва да пътувате 5 дни с влак до произволно избрана страна. Във всяко едно от десетте купета вече се е настанил поне по един човек. Това при кого да седнете зависи единствено и само от Вас. Можете да избирате между бизнесмен, бездомник, майка с дете, проститутка, безработен млад мъж, пънкар, двама японски туристи, възрастна жена, пътешественик от Южна Африка и лесбийка.
Кой би бил първият и кой последният избор Ви косвено би отговорил на въпроса доколко робувате на стереотипите, които обществото проектира за различните хора и доколко сте способни да мислите „извън кутията”. Това е измислена случка – вие не знаете как изглеждат тези хора, но въображението Ви вече работи с добре познати образи. Какво би станало обаче, ако ви кажа, че безработният човек е сърдечен хирург, който току-що е напуснал работата си и е решил да търси късмета си в друга страна. А ако Ви кажа, че бизнесменът не е облечен в костюм, както вероятно сте предположили, а с раздърпана тениска и окаляни кецове. А ако Ви кажа, че проститутката няма нищо общо с представата Ви магистрална жрица и е облечена със стил.
Истината е, че не можем да избегнем боравенето със стереотипи. На базата на тях формираме позитивни или негативни предразсъдъци, чрез които правим разграничение между различните хора (дискриминираме ги), но бихме могли да се научим как да виждаме отвъд тях. Борбата с предразсъдъците е цел и на уъркшопите „Coloured Glasses”, които организира Сдружение „Младеж за разбирателство”. Чрез различни интерактивни игри и симулации учениците могат да се поставят на мястото на свои връстници, които идват от друга страна или представляват етническо малцинство. Идеята е чрез символичното поставяне на цветните очила, през които другия вижда света, младите хора да станат по-толерантни към различията си и да намерят баланс в комуникацията помежду си.

Снимка Shutterstock

Advertisements

3 thoughts on “Цветните очила на толерантността

  1. Pingback: Добронамереност + Ентусиазъм = Доброволчество | Order in chaos

  2. Pingback: Добронамереност + Ентусиазъм = Доброволчество* | Order in chaos

  3. Pingback: Добронамереност + Ентусиазъм = Доброволчество* | Order in chaos

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s