Конната терапия и аутизмът*

1654100_387774978036284_5975873125657561791_n

Съвсем скоро научих за конкурса Game changers на фондация Reach for change. Голямата награда в него отмъкнаха две момчета, които искаха да създадат IT център във Враца, в който да се обучават безплатно деца. Трябва да призная, че ми стана леко неприятно, не защото каузата не е супер, а защото имам чувството, че у нас се инвестира основно в тази сфера. За сметка на това смислените проекти на хора, които са се развивали в сферата на хуманитарните науки, остават на заден план и се задъхват заради липса на финансиране…

[Вълнувам се от това, защото аз самата не разбирам от компютри и никога не съм имала неистов интерес към тях… и ми е обидно хора, които имат висше образование и са специалисти в своите области да оцеляват с мизерни заплати, а същевременно в IT сферата да се наливат милиони…]

Един от проектите, които ми направи най-силно впечатление, беше този на Николета Попкостадинова за създаване на онлайн платформа за сексуално образование  в полза на тийнейджърите. По темата писах ето тук. Другият беше този на Веселина Фелдман, която е психолог и състезател по коннен спорт. Тя има мечта конната терапия да бъде внедрена трайно поне в четири-пет центъра за деца с увреждания. От няколко месеца работи напълно доброволно с хлапета,  които имат поведенчески, емоционални, социални и когнитивни нарушения.

Сама се свързва с един от центровете – „Свети Врач“, където специалисти работят с основно с хлапета, които имат нарушения от аутистичния спектър, синдром на Даун, Детска церебрална парализа или са хиперактивни. Макар да работи с тях съвсем отскоро, Фелдман може да се похвали със забележителни резултати. Така например 5-годишно момиче с аутизъм, което почти не е говорило, е изрекло името на кобилата, при която са го пуснали.

Това дете прекара 10 минути, в които изучаваше кончето, доближаваше се и се отдалечаваше. Имаха много интензивна комуникация – кобилата й обръщаше внимание, търсеше контакт с нея. И в края на целия процес, детето каза името на кобилата,

разказва психологът. При друго дете, което страда от аутизъм, което е изпитвало страх от кобилата първия път, на втория вече е започнало да я язди и да си тананика с усмивка на уста.

„Разбира се, ние, като специалисти, оценяваме много високо това, защото е наистина много голям успех“,

коментира Фелдман и допълва, че това все пак са еднократни срещи и не може да се говори за това, че децата са преодолели аутизма. Резултатите при всяко дете са различни, тъй като с него се работи индивидуално, а и терапията изисква да се прави продължително време.

Нашата цел е да започне да се изгражда връзка между детето и коня, емоционален контакт, общуване. Това са нещата, на които ние наблягаме. Ефектът е много индивидуален. Всяко дете си идва със собствените проблеми и дефицити,

подчертава тя. Според нея най-честите проблеми, които имат децата с аутизъм, са в сферата на общуването и комуникацията. Методът, който специалистът използва – Equine Assisted Therapy, набляга не толкова на двигателните упражнения и развитието на моториката, колкото на изграждането на емоционална връзка, на която да се стъпи, за да може по-лесно да установи какви са липсите при всяко отделно дете.

Тъй като проектът на Весела е сред тези, които са стигнали до финала, той ще бъде подкрепен с 7 500 лв. Те обаче няма да са достатъчни, за да се развива дългосрочно тази дейност, тъй като издръжката и поддръжката на конете струва скъпо, а и транспортът за децата до конната база – „Плана Кон“ в Плана планина, която се намира на 35 км от София, също е солидно перо. Към момента Фелдман не разчита на подкрепа от държавата, но ще продължава да търси партньори и спонсори, за да продължи да работи с деца със специални потребности.

* Публикувам този текст тук, тъй като той не намери място в изданието, за което работя, понеже някой друг колега от медиите е писал по темата преди мен… Снимката е взета от Фейсбук страницата на Веселина Фелдман.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s