Пълнен патладжан по френски (италиански)

Трябва да призная, че готвенето не ми е от най-любимите занимания, макар че обичайно нещата ми се получават доста добре. Не понасям миризмата на готвено, която се просмуква в дрехите и косата ми. Дразни ме и огромното количество мръсни съдове, които оставям след себе си.

Но след като миналата седмица за пръв път сготвих прекрасна пилешка кавърма в гювече, а днес и страхотен пълнен патладжан по френски на фурна (заради сиренето бри), реших да споделя едно от творенията си… Съчетала съм две рецепти, като съм прибавила и продукт, който не е посочен в тях, с същевременно съм премахнала няколко други.

IMG_0411

Необходимите продукти за 4 порции:

  • 2 средно големи патладжана
  • 1  червена чушка и половин зелена за декорация
  • 2 червени и 1 розов домат
  • 2 глави стар лук
  • 3 скилидки чесън
  • половин кутийка сирене бри
  • 1 чаена лъжица риган
  • 1/4 връзка магданоз
  • 1/4 чаена лъжица черен пипер
  • сол на вкус
  • 2-3 супени лъжици олио
  • краве масло
  • [сиренето бри може да бъде заменено със 100 гр пармезан и моцарела, но тогава патладжанът ще бъде „по италиански“]

Патладжаните се измиват, кората им се обелва и се разрязват по дължина на половинки. Махат се семките, доколкото е възможно, издълбават се и се осоляват, за да си пуснат горчивия сок за около половин час. Издълбаната част се нарязва на кубчета и също се осолява. След това зеленчуците се измиват.

Докато олиото в тигана се загрява до средно висока температура, можете да нарежете на ситно червената чушка, доматите, лука и чесъна. Сложете в мазнината първо чушката, за да може да омекне, а след това прибавете издълбаната част от патладжана, както и част от лука и чесъна. Добавя се риган, сол и черен пипер и се разбърква до златисто. В друг съд се приготвя сос от доматите, към които се добавя останалата част от лука и чесъна, както и подправки. Разбърква се, докато се изпари сокът и сосът се сгъсти.

Издълбаните патладжани се поставят в намазнена тавичка. Сместа се разпределя в тях, след като повърхността им също е намазана с малко масло. Отгоре се поставят парченца от сиренето бри (моцарела), а след това зеленчуците се заливат с доматения сос. Отгоре може да се настърже и малко пармезан.

Загрейте фурната до 180-200 градуса и запечете патладжаните за около 40-50 минути, докато омекнат. След като се извади от фурната, ястието се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s