Добри практики

12008254_10206434042222603_1886513517_o

Текстът, който виждате по-горе, до снощи стоеше на сайта на Българския алианс за кръводаряване. В него беше вписано, че освен хората, които имат полово предавани болести или са носители на ХИВ/ СПИН, кръв НЕ могат да даряват и хората, които „са в контакт с хора, носители на ХИВ или други болести, предавани по кръвен път“, „са хомосексуалисти, или имат полови контакти с хомосексуалисти“, „са с много и безразборни полови връзки“ или „са проституиращи или имат полови контакти с такива“.

Твърденията за мен бяха изключително смущаващи, особено в частта си за хомосексуалните и проституиращите хора, защото по този начин се стигматизират още повече тези така или иначе маргинализирани групи. Разбирам, че би могло да има известно притеснение, тъй като при тях има много по-голям риск от инфектиране с болести, предавани по полов път, но това не значи, че сеят зарази или че непременно има медицински противопоказания, поради които не могат да даряват кръв.

Нещо повече – писала съм немалко материали, които промотират кръводаряването, но до този момент никъде на друго място не ми е попадала информация, която да поставя подобни рестрикции. И то при положение, че у нас непрекъснато има недостиг на кръв и кръвни продукти. На фона на стряскащата статистика, че 500 души имат нужда от кръвопреливане всеки ден, но само 1/4 от даряващите кръв го правят безвъзмездно.

В сайта на Националния център по трансфузна хематология са записани само болестите, при които не трябва да се дарява кръв, но не и какво трябва да бъде сексуалното поведение на доброволните кръводарители:

Не се допускат хора, които страдат от заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома и т.н.

Противопоказани са всички остри заразни болести (през време на боледуването и реконвалесцентния период). Хората, които са имали контакт със заразно болни – за период, равен на инкубационния, също не могат да даряват кръв. Проблем е наличието на сърдечно-съдово заболяване, тропически инфекции, костно-мозъчни, бъбречни и чернодробни проблеми.

Нямаше как да не потърся официално становище от алианса по повод на тази доста странна информация, която бе публикувана на сайта им. Ето какво получих в отговор, макар че той само заобиколи основните ми въпроси – има ли медицински противопоказания кръв да не могат да даряват гей и хетеро хора, които имат много сексуални контакти, както и дали е необходимо въобще да бъдат правени такива ограничения, щом кръвта така или иначе се изследва. Публикувам отговора без редакция:

Здравейте, г-жо Пътева,

Тъй като тази секция в сайта е създадена според брошура на Световната здравна организация, касаеща въпросите за кръводаряването, текстът от нея е преведен на българския и качен на сайта. След запитването Ви направихме справка и се оказва, че Световната здравна организация е издала грешна брошура с крайно остарели твърдения (като въпросното). Разбираме, че за това в момента се водят дела за дискриминация. Веднага премахнахме това твърдение от сайта. Както разбирате, при създаването му, тази информация е подадена директно от Световната здравна организация и ние не сме били уведомени, че има промяна. Благодарим на Вас и Вашите читатели за бдителността и наистина се надяваме името на нашата организация да не се очернява излишно за тази грешка от наша страна, тъй като пак казвам, ние се водим от изискванията на СЗО и просто не сме разбрали навреме, че има промяна по текста (която разбира се е наложителна и не подлежи на обсъждане). Благодарим отново и искрено се надяваме, че интересът Ви ще е насочен към добрите практики за насърчаване на доброволното кръводаряване и неуморната работа на нашия Алианс в тази посока.

С уважение, екипът на Български алианс за кръводаряване

Държа да подчертая, че не съм имала за цел да черня името на организацията. До този момент съм написала немалко материали, които са в полза на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. И ще продължавам да пиша. Но именно защото съм насочена към добрите практики, нямаше как да подмина този акт на дискриминация… Пълен абсурд е в 21 век да бъдат поставяни подобни критерии за подбор на кръводарителите.

Благодаря за сигнала за тази нелепост, макар че доколкото разбирам в някои страни продължава да има забрана за даряване на кръв и органи от хомосексуални. Честно казано и това ми се струва странно, защото последното нещо, което ще интересува хората, когато изпаднеш в мозъчна смърт, е дали си гей… Ти си потенциален донор все пак…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s