Златната ябълка

all_den_na_buditelite_illustration_colour_06 copy

Първият фентъзи анимационен сериал „Златната ябълка“, чиито трейлър излезе в понеделник, е на път да се превърне в реалност. Талантливите аниматори от студио „Змей“ са си поставили амбициозната цел да съберат 1 милион гледания в Youtube, за да превърнат премиерата му в световно събитие. По този начин те биха могли да преговарят с големи анимационни компании и разпространители и да ги убедят да инвестират в реализацията на сериала.
Проектът събира общо 25 души от 6 страни, които работят на доброволни начала. Всички те са силно вдъхновени от народните традиции и обичаи. Продуцент е Елена Рапонджиева, но сърцето и главният двигател на проекта е  Димитър Петров. Цялостният замисъл и сътворяването на сценарий за два сезона му отнема около 3 години. Това не е просто римейк на приказката за тримата братя и златната ябълка, а е многопластов проект, който създава цял един свят с мистични герои, разказа Петя Евлогиева, която е асистент аниматор. „Любопитно е това, че във фона са вплетени български шевици от различни краища на България в зависимост от това къде се намират героите“, допълни още тя.

12232905_974579999304053_2404564778316002032_o
Мисията на сериала, който е вдъхновен от балканската митология и фолклор, е да разкаже историята на духовете от Вулкан планина и хората от процъфтяващия град Хан, които са на ръба на война. В опит да възстанови мира и баланса, Вихра, която е дъщеря на змей и човек – двете враждуващи страни, поема към Кубер планина, за да намери златната ябълка. Според  легендата на всеки 100 години в планината пада комета, а на мястото пораства дърво, което ражда един-единствен плод. Тази ябълка обаче има способността да изпълнява желания.

TGA_Vertical_Tree
Самата Вихра е необикновено 14-годишно момиче, чиято коса е облак и в нея тряскат светкавици, когато девойката е гневна. Тя среща двамата братя Бран и Влад, които мечтая да станат кукери, както и Тина-Пакостина – малка самодива с ангелски глас и буен характер. Четиримата герои обединяват силите си в борбата със злите сили, които им се изпречват на пътя. В същото време всеки от тях е принуден да се изправи и срещу вътрешните си конфликти, а приключението се превръща в своеобразна инициация за тях.

TGA_All_characters
„За главните ни персонажи ябълката символизира привидно лесно и бързо външно решение на техните вътрешни проблеми, но препятствията, които ще срещнат по пътя си, ще ги накарат да вземат трудни решения, да избират страни, да поемат отговорност за действията си, да се изправят срещу най-големите си страхове и… неусетно да пораснат“, разказват създателите на сериала в своята интернет страница.

Samodivska_gora_03
Макар че действието се развива в екзотична фентъзи среда, сюжетът обхваща съвременна тематика и проблеми, с която съвременният зрител от всички възрасти лесно може да се идентифицира. Според аниматорите това е история за порастването, изпълнена със симпатични персонажи в разнообразен и сложен фантастичен свят, изправен пред климатични промени, резултатите от неконтролираната индустриализация, социална изолация и продължителни конфликти. Историята за „Златната ябълка“ ще бъде разказана чрез екшън, приключения, хумор, мистерия и дори нотка романс.

PG7
Младите аниматори се надяват да накарат българите да преоткрият богатството на обичаите и традициите. Авторите се надяват да покажат родния фолклор по съвременен, атрактивен и универсално разбираем начин, така че да интригува и чуждестранната аудитория. Освен това се надяват, че „Златната ябълка“ ще допринесе за развитието на българската анимация, още повече че у нас подобни проекти, особено с такъв заряд, рядко се реализират.

PG5
Това не е сериал само за детската аудитория, категорична е Петя Евлогиева. Макар че може да грабне и най-малките, сериал с такъв размах си поставя за цел да увлече преди всичко възрастния зрител. Децата могат да харесат приключенския елемент, докато на по-големите ще си паднат екзотичната среда и многопластовия сюжет, смятат създателите.

Plet_04
Трейлърът на сериала се разпространява светкавично в социалните мрежи, но все още има нужда от подкрепа. Националното предизвикателство „Един милион: Да направим българския сериал „Златната ябълка“ световно събитие“ продължава от 16 до 26 ноември. Целта е да се направят поне два сезона с по 24 епизода. Всеки от тях ще е с продължителност 24 минути и ще бъде качван в интернет. Възможно е впоследствие да бъдат създадени и пълнометражен филм, комикс и компютърна игра. Лица на кампанията, които са се обявили в подкрепа на „Златната ябълка“, са певиците Рут Колева и Поли Генова, журналистът Драгомир Симеонов, актьорите Милица Гладнишка и Момчил Степанов.
„Тази кукличка си я татуирах без око. Намислих си желание. Върху нея има логото на „Златната ябълка“. В момента, в който се случи развитие по проекта, ще си нарисувам и другото око“, обясни Петя за една от татуировките на лявата си ръка, която представлява японска дарума.

Илюстрации и трейлър The Golden Apple

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s